Na sochárskom sympóziu sa zišlo 15 mladých umelcov zo Slovenska

29.07.2009 Prešov

Prešov 29. júla (TASR) – Tretím dňom pokračuje dnes na pozemku pri kováčskej dielni pod prešovskou Kalváriou sochárske sympózium, ktorému organizátori dali názov Práci Česť.
Zúčastňuje sa na ňom 15 študentov a absolventov umeleckých škôl zo Slovenska, ktorí tu vytvárajú diela z kameňa, dreva alebo kovu.
Zámerom podujatia je vytvoriť možnosti na prezentáciu práce začínajúcich umelcov a výmenu skúseností. Podľa organizátora akcie Michala Kačmára znie názov možno trochu humorne a recesne, ale výstižne vyjadruje námahu umelecko-remeselnej práce.
\"Ten sochár sa musí namakať a je to pre neho česť pracovať s tým materiálom. Heslo je v určitom zmysle aj spomienka na minulé časy, kedy bola na Slovensku remeselná výroba pomerne rozšírená. Mám totiž pocit, že dnešní dospievajúci mladí ľudia nemajú vzťah k manuálnej práci a strácajú o ňu záujem, čo nie je dobre, \" povedal dnes pre TASR Kačmár.
Premiérový ročník podujatia si financujú účastníci z vlastných peňazí, so zabezpečením materiálu im však výrazne pomohla rodina zosnulého prešovského sochára Františka Patočku. V jeho ateliéri totiž zostalo niekoľko kusov kameňa a tie si mohli za symbolické sumy odkúpiť. Sochári pracujú s travertínom, mramorom, makadamom, ale i pieskovcom. V prípade dreva je k dispozícii lipa, čerešňa a buk.
\"Toto je môj prvý pokus pri opracovaní kameňa. Je to pre mňa úplne nová skúsenosť a verím, že moja figúra bude do vernisáže hotová, \" konštatoval 26-ročný Jozef Poník z Prešova, absolvent Fakulty umení Technickej univerzity v Košiciach.
Podujatie je otvorené aj pre verejnosť. Každý deň si tu môžu záujemcovia pod dozorom vyskúšať prácu s kameňom, ale i robotu v kováčskej dielni. Sympózium vyvrcholí 1. augusta, kedy sa o 19. hodine uskutoční vernisáž vzniknutých umeleckých diel a krátky kultúrny program.
Akcia je súčasťou mestského festivalu Hľadáme miesto pre priestor, ktoré organizuje občianske združenie Riders4Riders s cieľom získať podporu verejnosti pre myšlienku vybudovania state parku v meste Prešov. Náklady na jeho výstavbu sa odhadujú približne na 332.000 eur (desať miliónov Sk). Na tento zámer chcú usporiadatelia festivalu využiť aj časť vstupného zo sprievodných podujatí, ktoré budú organizovať do konca augusta.
 

Vyberte región